صفحه اصلی / توسعه فردی / تصمیم بد : هنگامی‌که تصمیم بدی می‌گیرید ، چه‌کاری باید انجام دهید؟
تصمیم بد

تصمیم بد : هنگامی‌که تصمیم بدی می‌گیرید ، چه‌کاری باید انجام دهید؟

تصمیم بد چه اثری بر شما دارد؟ حس می‌کنید دل‌شوره دارید و از خود می‌پرسید چرا چنین کاری کردم؟

همه ما درگذشته تصمیم بد گرفته‌ایم. در آن لحظه احساس می‌کنیم کار درستی انجام می‌دهیم اما بعد که تأثیر تصمیممان ظاهر می‌شود، متوجه می‌شویم که اشتباه بوده و اثر بدی بر توسعه فردی ما داشته است.

شاید در این تصمیم بد شغل قدیمی خود را به خاطر شغل جدیدی ترک کرده باشید و به سرعت متوجه شدید که اشتباه کردید. در عصبانیت و بدون فکر دست به خرید مهمی مثل ماشین یا خانه زدید و بعداً دچار احساس پشیمانی شدید.

ما همه انسان هستیم یعنی از اشتباه کردن و گرفتن تصمیم بد در امان نیستیم. اگرچه نمی‌توانیم به عقب برگردیم و انتخاب‌هایمان را تغییر دهیم، اما می‌توانیم تأثیر آن‌ها را بر خودمان کم کنیم.

در این مقاله ایران مدیر هفت توصیه عملی برای گذر از تصمیم بد بیان‌شده:

1. احساسات خود را بپذیرید

تصمیم بد و احساسات

سرکوب احساسات، شما را به‌جایی نمی‌رساند. باید از ابتدا بر احساسات خود تمرکز کنید.

دکتر سال ریچباخ، روان‌شناس می‌گوید: اولین قدم این است که بفهمید چه احساسی دارید. نادیده گرفتن احساساتتان باعث ماندگاری آن‌ها در شما می‌شود. اگر دستتان را از دست بدهید، وانمود نمی‌کنید که این اتفاق نیفتاده بلکه به جای یک تصمیم بد آن را می‌پذیرید و از افراد متخصص کمک می‌گیرید.

باید با احساساتتان کنار بیایید و در صورت لزوم از یک متخصص کمک بگیرید همچنین می‌توانید احساسات خود را بنویسید یا درباره آن با دوست مطمئنی صحبت کنید.

2. روی واقعیت‌های تلخ تمرکز کنید

دکتر بنجامین ریتر، بنیان‌گذار LFY، می‌گوید: بعد از پذیرش احساسات ناشی از تصمیم بد ، بهترین قدم تمرکز بر واقعیت‌هاست.
از احساسات و استرستان گذر کنید و نگاهی واقعی به حقیقت ماجرا داشته باشید. از خودتان بپرسید حالا چه اتفاقی می‌افتد؟ واقعاً چه می‌خواهم؟ با توجه به این موقعیت چطور به سمت هدفم پیش بروم؟

به‌سختی تلاش کنید و هدفمند باشید. ریتر پیشنهاد می‌کند درباره این موقعیت بنویسید یا با صحبت با دوست نزدیکتان یا اعضای خانواده‌تان از حال بد بیرون بیایید.

3. اجازه ندهید یک تصمیم بد شما را از پا دربیاورد

گانتر می‌گوید: ما وقتی اشتباه می‌کنیم آن را بد‌تر از چیزی که هست می‌بینیم. ما خود را احمق می‌دانیم و دیگر نمی‌توانیم به خود اعتماد کنیم؛ فکر می‌کنیم تصمیمان زندگی، کار و روابطمان را از بین می‌برد.

گانتر می‌گوید هیچ‌کدام از این‌ها صحیح نیست اما پیش رفتن و زندگی با این افکار بسیار سخت است.
او می‌گوید: مهم است که بعد از تصمیم اشتباهمان کار درست را انجام دهیم، باید از اشتباهمان درس بگیریم و از آن به‌عنوان فرصتی برای پیشرفت و تجربه‌ای مثبت برای بهتر تصمیم گرفتن در آینده استفاده کنیم.

تصمیم بد از پا درآمدن

4. خودتان را ببخشید

به خاطر یک تصمیم اشتباه، زیاد از حد به خود سخت نگیرید.

دیون مترزگر، روان‌پزشک، می‌گوید: مهم‌ترین گام در گذر از تصمیمات اشتباه، بخشیدن خود است. با تصمیمات ضعیف به بدترین دشمن خود تبدیل می‌شویم.

به‌جای استفاده از آن به‌عنوان یک فرصت، انرژی زیادی را صرف غرق شدن در احساس گناه می‌کنیم.

او می‌گوید: یک تصمیم بد را به‌عنوان اهرمی برای موفقیت فردا بپذیرید. برای موفقیت، اشتباه کردن لازم است. شما مرتکب اشتباه می‌شوید اما چیزی که موفقیت فردا را تضمین می‌کند درست واکنش نشان دادن شما به شکست‌هاست.

5. پشیمانی خود را بپذیرید

بعد از یک تصمیم بد ، ما معمولاً غرق پشیمانی می‌شویم. ثابت شده پشیمانی می‌تواند ابزار قدرتمندی باشد.
ریتر می‌گوید: پشیمانی به شما کمک می‌کند چیزهایی که می‌خواهید در زندگی از آن اجتناب کنید را به خاطر بسپارید و درواقع تصمیمات بهتری بگیرید.
احساس پشیمانی خود را بپذیرد و پیش بروید.

6. اگر پشیمانی شما را از پا درمی‌آورد، قدرشناسی را امتحان کنید

ریچباخ می‌گوید: همه ما گاهی احساس پشیمانی می‌کنیم. کارهای بسیاری هستند که آرزو می‌کنیم کاش آن‌ها را متفاوت انجام داده بودیم یا حرف‌هایی که کاش نگفته بویدم؛ اما نباید اجازه دهید این پشیمانی و تأسف شما را کنترل کند. باید یاد بگیرید افکار خود را مدیریت و کنترل کنید تا نقاط مثبت را به‌جای نقاط منفی ببینید.

او می‌گوید تمرین شکرگزاری یکی از راه‌های دیدن نقاط مثبت است. هر صبح لیستی از چهار یا پنج چیزی که بابت آن شکرگزار هستید تهیه کنید. این کار باعث کاهش تأثیر پشیمانی و تصمیم بد می‌شود.

7. فرایند تصمیم‌گیری خود را ارزیابی کنید

تصمیم بد و ارزیابی

دفعه بعدی که باید تصمیم مهمی بگیرید ممکن است مضطرب شوید و اشتباه دیگری مرتکب شوید. برای مقابله با این اضطراب تصمیم بد فرآیند تصمیم‌گیری خود را تکامل ببخشید.

آنا جووانوویچ، روانشناس، می‌گوید همه باید دستورالعمل‌هایی برای تصمیم‌گیری داشته باشند.

جوانوویج فرآیند هفت مرحله‌ای متداولی را برای تصمیم‌گیری توصیه می‌کند که شامل موارد زیر است:

  1.  مشکل را مشخص کنید. تا حد امکان شفاف واضح باشد.
  2.  اطلاعاتی که در تصمیم‌گیری به شما کمک می‌کنند را جمع‌آوری کنید.
  3.  راه‌حل‌های مختلف را در نظر بگیرید.
  4.  برای هر راه‌حل احتمالی، شواهد را بسنجید.
  5.  تصمیم خود را بگیرید.
  6.  تصمیم را عملی کنید.
  7.  بعد از عملی کردن تصمیم خود، آن را ارزیابی کنید.

با اتخاذ این فرآیند هفت مرحله‌ای می‌توانید مطمئن باشید هر تصمیم بزرگی که در آینده می‌گیرید، کاملاً فکرشده و درست است.

10 روش افراد موفق برای اتخاذ تصمیم‌های هوشمندانه

تصمیمات خوب و سو گیری در تصمیم‌گیری اتفاقی گرفته نمی‌شوند. در این مقاله که در لینکدین منتشر شده، دکتر تراویس برادبری فرآیندی اثبات‌شده برای تصمیم‌گیری به اشتراک گذاشته که همه ما می‌توانیم آن را دنبال کنیم تا تصمیمات درستی بگیریم.

روزهای شما پر از تصمیماتی است که باید اتخاذ کنید. بعضی تصمیم‌گیری‌ها کوچک هستند مثل انتخاب وعده غذایی یا نحوه انجام کارها. گرفتن بعضی تصمیمات سخت‌تر است مثل انتخاب بین دو پیشنهاد شغلی، مهاجرت به شهری تازه به خاطر فردی که دوستش دارید یا تصمیم به حذف فرد نامناسبی از زندگی خود.

با حجم زیاد تصمیماتی که هرروز می‌گیرید، یادگیری اولویت‌بندی آن‌ها برای موفقیت و شادی شما ضروری است.

اگرچه استراتژی‌های بسیاری وجود دارد که افراد موفق برای تصمیم‌گیری مؤثر از آن استفاده می‌کنند اما نکات زیر مهم‌ترین آن‌ها هستند.

1. آن‌ها تصمیم‌های کوچک را به روتین روزمره‌شان تبدیل می‌کنند

تصمیم‌گیری شبیه عضلات است. همان‌طور که برای عملکرد مطلوب از آن استفاده می‌کنید، خسته می‌شود. یکی از بهترین راهکارهایی که افراد موفق برای حل خستگی ناشی از تصمیم‌گیری انجام می‌دهند حذف تصمیمات کوچک با تبدیل کردن آن‌ها به یک روتین روزمره است. انجام این کار ذهن را برای تصمیمات مهم‌تر آزاد می‌کند.

استیو جابز هرروز یک لباس یقه‌گرد مشکی معروف برای رفتن به محل کار می‌پوشید و مارک زاکربرگ هم یک هودی ثابت می‌پوشد. هر دو گفته‌اند این پوشش ثابت برای کاهش خستگی ناشی از تصمیم‌گیری است.

آن‌ها از توانایی محدود آدم‌ها برای گرفتن تصمیمات خوب در روز آگاه بودند. همان‌طور که باراک اوباما می‌گوید: شما من را فقط در کت‌شلوار آبی یا خاکستری می‌بینید. من تلاش می‌کنم تعداد تصمیماتی که باید در طول روز بگیرم را کم کنم. نمی‌خواهم درباره چیزی که می‌خورم یا می‌پوشم تصمیم بگیرم زیرا تصمیم‌های زیادی برای اتخاذ کردن دارم.

2. تصمیم‌های مهم را صبح می‌گیرند

یکی از راه‌های مناسب برای مقابله با خستگی ناشی از تصمیم‌گیری، به ویژه تصمیم گیری در مدیریت موکول کردن تصمیمات کوچک به بعد از کار (زمانی که خسته هستید) و اتخاذ تصمیم‌های مهم در صبح که ذهن بیشترین کارایی را دارد است.

وقتی با لیستی از تصمیم‌های مهم که باید اتخاذ کنید روبه‌رو می‌شوید، یک راهکار خوب برای رفع اضطراب، زود بیدار شدن و گرفتن سخت‌ترین تصمیم است، قبل از این‌که درگیر تعداد زیادی از تصمیمات کوچک و گیج‌کننده مثل انتخاب زنگ موبایل و چک کردن ایمیل‌ شوید.

مشابه این راهکار، انجام دادن بعضی از کارهای کوچک در شب قبل از شروع روز کاری است. برای مثال لباس خود را شب قبل آماده کنید تا مجبور نباشید صبح به آن فکر کنید.

3. به هیجاناتشان توجه می‌کنند

عبارتی قدیمی وجود دارد که می‌گوید: تصمیمات مهم را بر اساس احساساتتان اتخاذ نکنید. قطعاً این جمله درست است. افراد موفق احساساتشان را تشخیص می‌دهند و می‌شناسند و به‌درستی آن‌ها را مدیریت می‌کنند و تصمیم بد را به کمترین حد می‌رسانند..

متأسفانه بیشتر افراد در شناخت و مدیریت احساساتشان ضعیف هستند. گروه تلنت سامارت بیش از یک میلیون فرد را مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند تنها 36 درصد قادر به تشخیص درست احساساتشان هستند. از سوی دیگر، تصمیم‌گیرندگان قدرتمند می‌دانند روحیه بد می‌تواند آن‌ها را از مسیر موردنظر دور کند، همان‌طور که روحیه خوب می‌تواند آن‌ها را به افرادی با اعتماد به نفس زیاد و بی‌پروا تبدیل کند.

4. به‌طور عینی، نظراتشان را ارزیابی می‌کنند

افراد موفق زمانی که نمی‌توانند تصمیمی بگیرند، گزینه‌های احتمالی خود را در مقابل معیارهای از قبل مشخص شده قرار می‌دهند و ارزیابی می‌کنند زیرا می‌دانند این کار فرآیند تصمیم‌گیری را راحت‌تر و مؤثرتر می‌کند. در اینجا معیارهای مفیدی برای پرهیز از تصمیم بد وجود دارد که باید در نظر بگیرید:

  •  این تصمیم چطور به من سود می‌رساند؟
  •  چطور به من صدمه می‌زند؟
  •  چه سودی دارد؟
  •  چه معایبی دارد؟
  •  از این تصمیم پشیمان می‌شوم؟
  •  اگر این تصمیم را نگیرم، پشیمان می‌شوم؟
  •  آیا این تصمیم طبق معیارها و ارزش‌های من است؟

5. با فکر کردن به تصمیماتشان به خواب می‌روند

فکر کردن به تصمیماتی که باید بگیرید آن‌هم هنگام خواب به شما این اطمینان را می‌دهد که فردا وقتی به موعد تصمیم‌گیری نزدیک می‌شوید، تصویر شفافی از آن در ذهن دارید. همچنان به احساسات شما اجازه می‌دهد مسیر خود را طی کنند. زمانی که تمرکز و زمان بیشتری برای تصمیم خود می‌گذارید، جنبه‌های مهمی که قبلاً ندیده بودید را می‌بینید.

6. بااین‌وجود زیاد منتظر نمی‌مانند

افراد موفق اهمیت جمع‌آوری هر چه بیشتر اطلاعات را می‌دانند اما همزمان مطمئن می‌شوند که زمان را از دست نمی‌دهند. افراد موفق می‌دانند که باید در زمان مناسب تصمیم بگیرند.

7. برای تجدیدقوا، ورزش می‌کنند

تصمیم بد و ورزش کردن

استرس، کورتیزول تولید می‌کند، ماده شیمیایی که واکنش فرار یا عصبانیت را تحریک می‌کند. کورتیزول توانایی منطقی بودن را از بین می‌برد. تنها 30 دقیقه لازم است تا اندورفین در بدن شما ترشح شود و وضوح فکری پیدا کنید. ورزش کمک می‌کند تا از ترشح کورتیزول جلوگیری کنید. تحقیقات نشان داده ورزش در درازمدت عملکرد کلی بخش‌هایی از ذهن که مسئول تصمیم‌گیری هستند را بهبود می‌بخشد.

8. آن‌ها همواره به اصول اخلاقی خودشان پایبند هستند

افراد موفق هنگام اتخاذ تصمیمات مهم اهمیت پایبندی به اصول اخلاقی را می‌دانند. این اصول اخلاقی مانند راهنمایی قابل‌اعتماد عمل می‌کنند و انسان را از گرفتن تصمیم بد باز می‌دارند..

9. از سایر افراد مشورت می‌گیرند

در هنگام نزدیک شدن به تصمیم نهایی، به‌طور طبیعی تمایل داریم به‌جای جمع‌آوری اطلاعات و انتخاب یک تصمیم، جانشینی را انتخاب کنیم و بعد اطلاعاتی را جمع کنیم که از آن تصمیم حمایت کند. (به این امر تعصب تائید گفته می‌شود.) یک راه عالی برای مقابله با تعصب تائید جستجوی نظرات افراد دیگر و گوش کردن به نصیحت افرادی که دیدگاه‌های متفاوتی برای موقعیت شما متصور می‌شوند است. چشم‌انداز آن‌ها کمک می‌کند وضعیت خود را بهتر بسنجید و تمایلات غیرمنطقی و خودخواهانه خود را کنار بگذارید.

10. به تصمیم‌های قبلیشان فکر می‌کنند

مارک تواین ماهیت پیچیده تصمیم‌گیری را چنین توصیف می‌کند: تصمیمات خوب ناشی از تجربه است، اما تجربه از تصمیم‌گیری‌های بد ناشی می‌شود. این به این معنی نیست که تنها راه برای تصمیم‌گیری عالی انجام اشتباهات فراوان است.

تنها به این معنی است که مهم است که تصمیمات گذشته را در ذهن داشته باشیم. افراد موفق به‌اندازه کافی از تصمیمات گذشته آگاه هستند و در هنگام بروز چیزی مشابه، از آن‌ها به نفع خود استفاده می‌کنند

سخن آخر

تصمیم‌گیری‌های عالی تلاشی است که ارزش کمی از وقت و انرژی شما را دارد نظر شما در باره تصمیم بد چیست؟ لطفاً ایده¬های خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.

منبع:

Success

درباره‌ی ایران مدیر

همچنین ببینید

موفقیت

9 گام کاربردی برای یافتن رمز موفقیت در زندگی

چگونه می‌توان موفقیت را تعریف کرد؟ روش‌های متعدد بسیاری وجود دارد که به وسیله آن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *