صفحه اصلی / رهبری / مصاحبه کاری و 7 ایده واقع‌گرایانه برای پاسخ به این سؤال: بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف شما چیست؟
مصاحبه کاری

مصاحبه کاری و 7 ایده واقع‌گرایانه برای پاسخ به این سؤال: بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف شما چیست؟

مصاحبه کاری یکی از دغدغه‌های همیشگی متقاضیان شغل است. اصول رهبری در مصاحبه ها متفاوت است. وقتی در مصاحبه‌ای از شما سؤال می‌شود «نقطه‌ضعف اصلی شما چیست؟» مسلماً چنین جواب‌هایی مناسب نیست: «عادت دارم خیلی سخت کارکنم.» یا «بیش‌ازحد کمال‌گرا هستم.» بدون شک این دست پاسخ‌ها شما را فرد غیرقابل‌اعتمادی نشان می‌دهد که شناخت چندانی از خود ندارد.

از طرف دیگردر مصاحبه کاری نباید نقطه‌ضعفی را به زبان بیاورید که شانس شما را در رسیدن به شغل موردنظر پایین بیاورد، برای مثال اگر برای شغل مدیریت پروژه درخواست پذیرش دادید، نباید بگویید «من در مدیریت زمان مشکل‌دارم.»

در این زمینه خوشبختانه پاسخ‌های مناسبی وجود دارند که به شما کمک می‌کنند خود را در مصاحبه گزینه مناسبی در خصوص شغل موردنظرتان نشان دهید. در این مقاله ایران مدیر هفت انتخاب مناسب برای پاسخ به این سؤال را در اختیار شما می‌گذاریم.

فهرستی از نقاط‌ضعف قابل‌ارائه در مصاحبه کاری

  •  صبر و بردباری در کارگروهی
  •  رعایت نظم و انضباط
  •  تفویض مسئولیت‌ها
  •  بیش‌ازحد خجالتی بودن در ابراز نظرات
  •  بیش‌ازحد رک بودن در ابراز نظرات
  •  سخنرانی در جمع
  •  پردازش اطلاعات

وقتی در مصاحبه کاری از شما این سؤال پرسیده می‌شود. مصاحبه‌کننده به دنبال آن است که بفهمد:

  •  آیا شما شناخت کافی از خودتان دارید؟
  •  آیا انسان صادقی هستید و نقاط‌ضعف خود را به‌راحتی بیان می‌کنید؟
  •  آیا به دنبال فرصتی برای ارتقای شخصیت خود هستید؟ آیا حاضرید برای رفع نقطه‌ضعف خود تلاش بیشتری انجام دهید؟

شما باید در مصاحبه کاری پاسخ به این سؤال را فرصت طلایی بدانید. در پاسخ به این سؤال اشتیاق خود را برای پیشرفت نشان دهید. این حقیقت بر هیچ‌کس پوشیده نیست که همه آدم‌ها نقاط‌ضعفی دارند، درنتیجه مصاحبه‌کننده انتظار ندارد که شما انسان کاملی باشید.

مصاحبه کاری و اشتیاق برای پیشرفت

مثلاً اگر برای گزینش شغل «پردازشگر اطلاعات» مصاحبه کاری می‌شوید، نباید بگویید: «من با ریاضیات مشکل دارم و رابطه خوبی با اعداد و ارقام ندارم.» درحالی‌که اگر برای شغل «نویسندگی» مصاحبه می‌شوید اشکالی ندارد اگر بگویید که رابطه خوبی با اعداد ندارید، زیرا ریاضیات در شغل نویسندگی نقش چندانی ندارد

در این صورت می‌توانید با آسودگی خاطر این‌گونه پاسخ دهید: «من در کار با اعداد مشکل‌دارم و سابقه چندانی هم در پردازش اطلاعات ندارم. بااینکه ریاضیات ارتباط مستقیمی با تخصص من به‌عنوان نویسنده ندارد اما مطمئن هستم اگر اطلاعات پایه‌ای درباره ریاضیات به دست بیاورم، می‌توانم با آگاهی از پردازش‌های گوگل کیفیت نهایی کارم را ارتقا ببخشم. ازاین‌رو در دوره‌های آنلاین یادگیری ریاضیات شرکت کرده‌ام.»

برای اینکه بتوانید با اعتمادبه‌نفس و عزت نفس بیشتری در مورد نقاط‌ضعفتان صحبت کنید، نمونه‌هایی در ادامه ارائه می‌شود.

هفت پاسخ مناسب در مصاحبه کاری برای این سؤال: «بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف شما چیست؟»

۱‌. پاسخ اول

«من تجربه زیادی در کارگروهی ندارم و شدیداً انسان متکی به نفسی هستم. به همین خاطر از اینکه برای تکمیل کاری نیازمند کمک دیگران باشم، برایم بسیار مشکل است. ازاین‌رو نقش‌هایی را می‌پذیرم که برای یک نفر طراحی‌شده باشند اما از این‌ها گذشته برای ارتقای توانایی انجام کارگروهی در کارگاه‌هایی شرکت می‌کنم تا این قابلیت را بهبود بخشم».

مصاحبه کاری و کار گروهی

اگرچه معمولاً به‌تنهایی وظایف خود را به انجام می‌رسانم اما به نظرم اینکه به همکارانم اعتماد داشته باشم، اهمیت بالایی دارد؛ زیرا در این صورت می‌توانم از نظرات آن‌ها استفاده کنم.

این پاسخ بسیار خوبی در مصاحبه کاری است؛ زیرا درعین‌حال که به نقطه‌ضعف اشاره دارد اما توانایی فرد در به انجام رساندن نقش را نیز نشان می‌دهد. از این گذشته در این پاسخ علاوه بر اشاره به نقطه‌ضعف راهکاری برای بهبود آن نیز ارائه‌شده است و درواقع توانایی کارگروهی در محل کار اهمیت بالایی دارد.

2. پاسخ دوم

«من انسان منظمی نیستیم. اگرچه این موضوع هیچ‌وقت بر کارم تأثیر نداشته است، اما متوجه شدم که میز کار نامرتب و صندوق ایمیل به‌هم‌ریخته روی کیفیت کارم تأثیر می‌گذارد. به همین خاطر رفته‌رفته رفتار خود را تغییر دادم و زمانی را برای مرتب کردن میز کار و صندوق‌های ایمیل آنلاینم کنار گذاشتم و متوجه تأثیر شگفت‌انگیز این رفتار روی کارم شده‌ام».

بسیاری از مردم میزهای کار شلخته‌ و نامنظمی دارند. این پاسخ ازاین‌جهت می‌تواند جواب خوبی باشد که در عین اینکه مرتبط است، انعطاف‌پذیری هم دارد. این پاسخ در مصاحبه کاری به این نکته مهم اشاره می‌کند که بی‌نظمی تأثیری روی کار شما ندارد و درعین‌حال اذعان دارید که نظم بر کیفیت کار شما تأثیر می‌گذارد.

شما حتی به اقداماتی نیز اشاره می‌کنید که منجر به بهبود این ویژگی و افزایش بازده کاری شما می‌شود. این اقدامات که برای رفع نقطه‌ضعف انجام‌شده است، شما را انسانی بالغ جلوه می‌دهد که به خودآگاهی رسیده است.

3. پاسخ سوم

«شدیداً به خودم متکی هستم، بنابراین برایم سپردن مسئولیت به شخص دیگر ‌آن هم وقتی خود از عهده آن برمی‌آیم‌ کار بسیار مشکلی است. البته این ویژگی در سمت قبلی‌ام به‌عنوان مدیر بسیار اهمیت داشت و آموختم که باید مسئولیت‌هایی را به دیگران واگذار کنم. برای اینکه بتوانم بر روال انجام‌وظیفه محول شده نظارت داشته باشم، سیستم مدیریتی طراحی کردم. با استفاده از این راهکار قادر بودم وظایف را به‌درستی به افراد محول کنم».

در مصاحبه کاری با این پاسخ نشان می‌دهید که انسان منعطفی هستید و بر طبق نیازهای حرفه‌ای خود در رفتارتان تجدیدنظر می‌کنید. از این گذشته شما با اشاره به نقش قبلی خود و به‌کارگیری استراتژی موفق به توانایی رهبری خود نیز اشاره‌کرده‌اید.

4. پاسخ چهارم

«بعضی‌اوقات از اینکه نظرات سازنده یا انتقادی خود را به همکاران یا مدیر انتقال دهم، خجالت می‌کشم، زیرا مدام نگرانم مبادا احساسات آن‌ها را جریحه‌دار کنم البته در شغل قبلی‌ام یکی از همکارانم از من تقاضا کرد تا پروژه او را بررسی کنم و نظر خودم را به او بگویم.

در تجربه‌ای که با این همکار داشتم، متوجه شدم که نظرات من می‌تواند بسیار خیرخواهانه و سودمند باشد. از آن موقع به بعد راحت‌تر نظراتم را انتقال می‌دهم و از این گذشته متوجه شدم که حس همدردی من باعث می‌شود که نظرات سنجیده و سازنده‌ای ارائه دهم.»

شما با این پاسخ در مصاحبه کاری نشان می‌دهید که چطور با یک تجربه واقعی توانسته‌اید نقطه‌ضعف خود را به نقطه قوت تبدیل کنید. در حالت عادی خجالتی بودن در محل کار ویژگی پسندیده‌ای به شمار نمی‌رود، مخصوصاً اگر شغلتان ارتباط مستقیمی با ارائه نظرات به دیگران داشته باشد. شما با این پاسخ نشان دادید که خجالتی بودن می‌تواند با رفتاری سنجیده و کمی تمرین به ویژگی پسندیده‌ای تبدیل شود.

5. پاسخ پنجم

«من ذاتاً انسان رکی هستم و بی‌پرده نظراتم را ابراز می‌کنم. در طول سال‌های فعالیتم به‌عنوان مدیر گروه موفق عمل کردم، زیرا کارها را به‌درستی انجام می‌دادم و اطرافیان همیشه از صداقت من قدردانی می‌کردند.

البته با واکنش‌هایی که دریافت کردم، متوجه این موضوع شده‌ام که رک بودن همیشه هم به مذاق کارمندان من خوش نمی‌آید؛ بنابراین سعی کردم که بر حس همدردی خود بیشتر کارکرده، روابط عمیق‌تری با کارمندان برقرار کنم. از این گذشته در یک دوره مدیریت و رهبری آنلاین هم شرکت کردم و زیر نظر اساتید، توانایی اظهارنظر خودم را تقویت کردم».

گاهی برخی اخلاقیات ما در بخش‌هایی از زندگی ما را به جلو می‌برند و در بخش‌های دیگر جلوی پیشرفت ما را می‌گیرند. این خیلی طبیعی است. نکته مهم این است که در مصاحبه کاری قادر باشیم تأثیر مخرب این ویژگی‌ها را در عملکردمان تشخیص دهیم و به دنبال راهی برای اصلاح آن‌ها باشیم.

با این مثال در مصاحبه کاری شما به این نکته که رک بودن در مواقع خاصی منجر به موفقیت شما شده است، اشاره‌کرده‌اید. سپس گفته‌اید که متوجه هستید که این رک بودن می‌تواند نشان‌دهنده ناتوانی شما در ابراز همدردی باشد. در ادامه شما به مثال‌هایی از تلاش خود برای اصلاح این ویژگی اشاره کردید. روی‌هم‌رفته بیان این موضوع که شما از برداشت دیگران آگاه هستید، نشانگر هوش احساسی شماست که ویژگی ارزشمندی برای یک مدیر گروه است.

6. پاسخ ششم

«سخنرانی مقابل جمع مرا مضطرب می‌کند. اگرچه به‌عنوان یک طراح سایت خیلی نیازی به سخنرانی برای جمع ندارم، اما متوجه اهمیت این توانایی در ابراز نظراتم در طول جلسات شده‌ام.

مصاحبه کاری و اضطراب سخنرانی

برای رفع این مشکل با مدیرم صحبت کردم و او پیشنهاد داد که هر جلسه دقایقی راجع به زمان‌بندی و تاریخ تحویل پروژه و هدف مشتری از سفارش برای دیگران صحبت کنم. این تمرین باعث شد که از اضطراب من کاسته شود و صحبت در جمع را به‌عنوان فرصتی برای کمک کردن به همکارانم غنیمت بشمارم.»

در این مثال شما به مهارتی اشاره کردید که گرچه ارتباط مستقیمی با شغل شما ندارد اما بااین‌حال شما برای بهبود شخصیت خود تلاش کرده‌اید. بیان این مطلب نشان‌دهنده تمایل شما در انجام مسئولیت‌های خود آن‌هم به بهترین نحو ممکن است که خصوصیتی بسیار پسندیده است.

از این گذشته شما نشان داده‌اید که منتظر نمی‌مانید تا مدیریتان نکاتی را برای پیشرفت به شما گوشزد کند بلکه خودتان شخصاً از او کمک می‌گیرید. این موضوع نشان‌دهنده بلوغ فکری و ایدئال‌گرایی شماست.

7. پاسخ هفتم

«من رابطه خوبی با پردازش اطلاعات و ریاضیات نداشتم اما رفته‌رفته متوجه شدم که این نقطه‌ضعف باعث می‌شود که درک درستی از ارائه‌های آنلاین محتوای خود نداشته باشم. برای رفع مشکل در شغل سابقم هرماه جلسه‌ای با مدیر سئوی شرکت می‌گذاشتم تا مواردی را آموزش ببینم و درنتیجه پردازش اطلاعات را بهتر درک کرده، بفهمم که پست‌های ما چه بازخوردهایی دریافت می‌کنند.

تا جایی که موفق شدم گواهی تحلیل گوگل را دریافت کنم و ازآن‌پس در بررسی اطلاعات مربوط به بلاگ مرتباً از این دانش بهره بردم. خوشبختانه دیگر با داده‌ها مشکل چندانی ندارم.»

در این مثال در مصاحبه کاری شما از حوزه وظایف تعیین‌شده خود فراتر رفته، به دنبال یادگیری مهارت‌هایی هستید که به پیشرفت شرکت می‌انجامد. اینکه ازنظر ذهنی شما شرکت را در اولویت قرار می‌دهید، به مصاحبه‌کننده نشان می‌دهد که برای اینکه نیروی ارزشمندی در شرکت باشید، تمام توان خود را به کار خواهید گرفت و سعی می‌کنید نیازهای سازمان را بشناسید و تنها به انجام‌وظیفه خود اکتفا نخواهید کرد.

سخن آخر

  1. در مصاحبه کاری نقطه‌ضعفی را انتخاب کنید که به شایستگی شما برای شغل موردنظرتان خدشه وارد نکند.
  2.  در مصاحبه کاری صادق باشید و نقطه‌ضعف واقعی خود را مطرح کنید.
  3. به تلاش‌هایی که برای رفع نقطه‌ضعف خود یا یادگیری مهارت جدید انجام داده‌اید، اشاره‌کرده، مثال‌هایی در این مورد ارائه دهید.
  4. به آن‌ها نشان دهید که از خودتان شناخت دارید و برای پیشرفت در شخصیت خود از دیگران کمک می‌گیرید.
  5.  هرچند لازم است که متکبر نباشید، اما به یاد داشته باشید که خودتان را هم دست‌کم نگیرید و با اعتمادبه‌نفس کامل به‌ این سؤال –بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف‌ پاسخ دهید.

آیا تاکنون جلسه مصاحبه شغلی را تجربه کرده‌اید؟ لطفاً تجربه‌های خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.

منبع:

Blog.hubspot

درباره‌ی ایران مدیر

همچنین ببینید

اداره پرسنل

اداره پرسنل و نکاتی که مدیران منابع انسانی در کسب و کار باید بدانند

اداره پرسنل یکی از مهم‌ترین وظایف مدیران منابع انسانی هر مجموعه‌ای است. رشد و گسترش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *