صفحه اصلی / رهبری / مهارت مدیران: خود را برای ورود به عصر دیجیتال آماده کنید
مهارت مدیران

مهارت مدیران: خود را برای ورود به عصر دیجیتال آماده کنید

مهارت مدیران یکی از جدی‌ترین مسائلی است که سازمان‌ها در آینده مدیریتی باید به آن توجه کنند. ممکن است در چند سال آینده ما این دنیای کاملاً دیجیتالی را درک نکنیم، اما شکی نیست که نقش مدیر و تاکتیک‌های مدیریت و رهبری در دورۀ آینده تغییر خواهد کرد و این لزوم مهارت مدیران را گوشزد می‌کند. برخی مهارت‌های ضروری وجود دارد که هر مدیر علاقه‌مند به بقا باید داشته باشد.

ایران مدیر در این مقاله به بیان لزوم مهارت مدیران و چگونگی دست یافتن به آن می‌پردازد.

تغییر در حال حاضر اتفاق افتاده است

مهم‌ترین نشانه‌های تغییر در عصر حاضر عبارتند از:

  •  تکنولوژی‌های ارتباطی همچنان به پیشرفت خود ادامه می‌دهند تا بتوانند تعاملی باکیفیت بالاتر و واقعی با گروه‌ها و جوامع داشته باشند؛
  •  داده‌های مهم در هر جنبه‌ای از کسب‌وکار رواج دارد؛ داده‌هایی در مقیاس بزرگ. سیستم‌عامل‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در بسیاری از برنامه‌های کسب‌وکار مانند خرید و تدارکات، بازاریابی و فنّاوری‌های مالی مورداستفاده قرار می‌گیرند؛
  •  کارهای روزمره به شکل فزاینده‌ای به‌طور خودکار انجام می‌شوند؛ یعنی در بسیاری موقعیت‌ها نیروهای فیزیکی، کارایی نخواهند داشت و همه‌چیز به داده‌ها محول شده است؛ داده‌هایی که با مهارت مدیران به تصمیماتی کارآمد می‌انجامد؛
  •  جوامع با سبک منابع باز (open source style communities) در حال حل مشکلات، به اشتراک‌گذاری ایده‌ها و ارائۀ بازخورد هستند. آن‌ها روند پیشرفت‌ را به‌دقت رصد می‌کنند و به‌سرعت درصدد رفع یا ترمیم کاستی‌ها هستند؛
  •  پروژه‌هایی که به‌عنوان موتورهای ایجاد و شیوه‌های مدیریت شناخته‌شده‌اند، گسترش می‌یابند تا از ابزارهای جدید ارتباطات، نظارت، گزارش‌دهی و همکاری استفاده کنند. این شیوه‌ها تحت به‌روزترین تکنولوژی با تکیه‌بر مهارت مدیران اداره می‌شوند؛
  •  نظارت بر کارهای مجزا، خودکار می‌شود؛ به‌گونه‌ای که تمام ارکان و زیرساخت‌های سازمان نظارت را به‌عنوان عاملی ثابت و ضروری می‌پذیرند؛
  •  اعضای گروه پروژه و مدیر پروژه بر روی حل مسئله و هماهنگی متمرکز هستند؛
  •  گروه‌های مجازی بر اساس پیشرفت‌های تکنولوژی ارتباطی و کاهش هزینه‌ها به ابزاری مطلوب تبدیل‌شده‌اند؛
  •  تصمیم‌گیری، اطلاعات‌محور شده است. پس تصمیم‌های شخصی دیگر جایی در این روند ندارد و آنالیز اطلاعات و نتیجه آن در سیستم های اطلاعاتی مبنای تصمیم‌گیری نهایی است؛
  •  حمل‌ونقل توسط خودروها، کامیون‌ها و هواپیماهای بدون سرنشین انجام می‌شود.

نگاهی به آینده

مهارت مدیران و آینده

  • نقش مدیر دوباره تعریف خواهد شد. مهارت مدیران حرف اول را خواهد زد؛
  •  ممکن است کار توسط ماشین‌های هوشمند و سیستم اتوماسیون بازبینی و کنترل شده و تعداد کارکنان انسانی کمتر شود؛
  •  با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی پیشرفته و مقادیر زیادی از داده‌های مهم و در لحظه، استراتژی‌ها و پیشنهادهای مناسب و نظارت بر اجرا، بدون دخالت انسان انجام خواهد گرفت؛
  • کارخانه‌ها با کنترل از راه دور اداره می‌شوند؛
  •  مشکلات پیش از وقوع توسط موتورهای تحلیلی پیش‌بینی‌کنندۀ پیچیده که اطلاعات در لحظه را از طیف وسیعی از سنسورها به دست می‌آورند، حل می‌شوند. بنابراین یک سازمان همواره در حال عارضه یابی خواهد بود.

نقش مهارت مدیران در تحول

نکات فوق برای بسیاری از ما هیجان‌انگیز است و شاید در زمان حال امکان وقوعش برایمان نزدیک به صفر باشد. هر شرکتی که فنّاوری را می‌پذیرد، با شرکتی که از ابتدا بر اساس کارکردهای دیجیتالی متولدشده متفاوت خواهد بود؛ شرکت پذیرنده باید زمان زیادی را به کسب دانش دیجیتالی اختصاص دهد.

بیشتر سازمان‌ها هم‌زمان با پیشرفت سریع صنایع و دررقابت با نیروهای خارجی تکامل می‌یابند. همچنین در تمام این هیجان‌ها، جنجال‌ها و پیشرفت‌ها، مدیران همچنان مدیریت خواهند کرد و مهارت مدیران کیفیت کارشان را تعیین می‌کند.

بااین‌حال، آن‌هایی که می‌کوشند در مشاغل خود باقی بمانند، باید مهارت‌هایی متناسب با روندهایی که در آینده شکل می‌گیرد را آگاهانه توسعه دهند و خود را در آن مسیر به‌روز کنند. حداقل چهار حوزۀ مهم وجود دارد که مدیران باید برای رشد و تنظیم مهارت‌های خود، روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. در اینجا به این چهار حوزه مهم اشاره می‌کنیم.

نکات اساسی مهارت مدیران

مهارت مدیران و چهار مهارت اصلی

1. چابکی فنی

حتی حوزه‌های خلاق سابق مانند بازاریابی به‌طور فزاینده‌ای تحت سلطۀ فناوری‌های کمّی‌محور و متمرکز قرار می‌گیرد. این نشان می‌دهد که تکنولوژی تمام بخش‌های کسب‌وکار را احاطه خواهد کرد و اجتناب از تکنولوژی غیرممکن خواهد بود. پس در زندگی کاری خود به دنبال هر فرصتی باشید تا در مورد آخرین برنامه‌ها و اپلیکیشن‌ها آموزش کسب کنید. آشنایی با آخرین روندهای تکنولوژی، شناخت و مشارکت در آن‌ها شما را در این فضا توانمند نگه می‌دارد به‌شرط آنکه از آموختن تازه‌های تکنولوژی غافل نشوید و همواره در پی یافتن و یادگرفتن باشید.

2. فقط نتایج

کیفیت کار اهمیت فزاینده‌ای پیدا می‌کند. مدیران کارها را به شکلی پیش می‌برند و بر نقاطی تمرکز خواهند کرد که کارمندان را به سمت تولید کار باکیفیت ترغیب کند. در این فضا، کمیت زمان کار، مفهومی قدیمی خواهد بود.

کارفرمایان پاداش کارمندان را بر اساس نتایج تعیین خواهند کرد نه زمانی که به کار اختصاص داده‌اند؛ یعنی دستاورد کارکنان در این فضا اهمیت دوچندان خواهد یافت و هرکس برای تولید بیشتر و بالا بردن کیفیت تلاش خواهد کرد. مدیران در انتظار دیدن نتایج خواهند بود. مدیریت نتیجه‌محور انگیزه‌ای کارآمد برای کارمندان خواهد شد تا 100 درصد زمان خود را به کار اختصاص دهند.

3. آگاهی عاطفی

هوش هیجانی، به‌تازگی به مباحث روانشناسی مدیریت راه‌یافته است. به‌طورکلی سه زمینه برای هوش هیجانی وجود دارد: آگاهی از احساساتتان، نحوۀ مهار آن‌ها و مدیریت احساسات برای همدلی با دیگران.

مطالعات نشان می‌دهد که افراد به رهبرانی با هوش هیجانی بالاتر یا دست‌کم آگاهی عاطفی بالاتر، بهتر پاسخ می‌دهند؛ چراکه بهتر می‌توانند به آن‌ها اطمینان داشته باشند و با تکیه‌بر هوش هیجانی مدیران خود که به ایجاد فضای کاری بهتری می‌انجامد با توان بیشتری کار می‌کنند. درواقع باید گفت کار کردن برای این‌گونه مدیران را دوست دارند.

4. چابکی شبکه

همان‌طور که سازمان‌ها فشرده می‌شوند، تمرکز کار به شکل افقی و نه عمودی پیش خواهد رفت. به‌طور فزاینده‌ای از مدیران خواسته می‌شود تا به ایجاد فرصت‌های جدید بیندیشند و خود را برای مقابله با خطرات احتمالی در هر زمینه‌ای آماده نگه‌دارند.

علاوه بر افزایش اهمیت پروژه‌ها، پاسخ به موضوعات کلیدی در این سیستم‌ها خارج از توان کارشناس سنتی است. راه‌حل مؤثر یک شبکۀ بزرگ است که بتواند در زمان مناسب به منابع صحیح دسترسی پیدا کند و بر اساس اطلاعات، بهترین تصمیم را بگیرد.

سخن آخر

در این مقاله به لزوم مهارت مدیران و آمادگی آنها برای ورود به عصر دیجیتال اشاره شد. هم‌چنین چهار مهارت اساسی که هر مدیرِ خواهان تحول باید بداند بررسی گردید. آیا شما خود را برای ورود به عصر دیجیتال آماده کرده‌اید؟ فکر می‌کنید مدیران ایرانی چه اندازه از مهارت‌های چهارگانه را دارند؟ لطفاً تجربه‌های خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.

منبع:
Thebalancecareers

 

درباره‌ی ایران مدیر

همچنین ببینید

اداره پرسنل

اداره پرسنل و نکاتی که مدیران منابع انسانی در کسب و کار باید بدانند

اداره پرسنل یکی از مهم‌ترین وظایف مدیران منابع انسانی هر مجموعه‌ای است. رشد و گسترش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *