صفحه اصلی / توسعه فردی / محبوب بودن: آزمونی برای تعیین میزان محبوبیت شخصیت شما در نزد دیگران
محبوب بودن

محبوب بودن: آزمونی برای تعیین میزان محبوبیت شخصیت شما در نزد دیگران

محبوب بودن پدیده جذابی است که هر انسانی به دنبال آن است. شیوه‌های مختلفی برای محبوب شدن و ایجاد محبوبیت در بین مردم وجود دارد و یکی از بهترین شیوه‌‌ها، تشویق و ترغیب افراد و ایجاد حس خوشایند در آنان است.

تحقیقات جدیدی که بر مقوله «تشویق» انجام شده است، دوازده روش را به شما پیشنهاد می‌دهد تا میزان محبوبیت خود را بسنجید. همه ما کسانی را که به ما حس خوبی منتقل می‌کنند، دوست داریم. وقتی در کنار کسی هستید که به شما حس توانمندی، احترام و لذت می‌دهد، ناخودآگاه تمایل دارید وقت بیشتری را با او سپری کنید. معاشرت با چنین کسانی حس توسعه فردی و وجودی را در شما بیدار می‌کند.

از طرف دیگر وقتی با کسی هستید که مدام از شما انتقاد کرده، به نقاط ضعفتان اشاره می‌کند، اگر رابطه‌تان به‌نحوی باشد که نگهداریش برای شما اهمیتی نداشته باشد، تلاش می‌کنید تا از او دور باشید.

برای نمونه ممکن است در اطرافیانتان کسی باشد که گاهی در جشن یکی از دوستان مشترکتان همدیگر را می‌بینید. هر زمان که فکر می‌کنید مکالمه لذت‌بخشی را با او شروع کرده‌اید، او بلافاصله انرژی شما را از بین می‌برد؛ مثلاً درباره فیلمی که دیده‌اید و از دیدنش لذت برده‌اید، صحبت می‌کنید اما او با جملاتش به شما می‌فهماند که بسیار با فرهنگ‌تر از آن است که پول و زمان خود را این چنین هدر بدهد.

شما تلاش خود را کرده‌اید اما از این پس با خود عهد می‌بندید که کاملاً دور از او بنشینید. برخی این‌گونه‌اند. آنها آن‌قدر بدرفتاری می‌کنند که هر تعاملی با آنان منجر می‌شود که نسبت به خود احساس بدی پیدا کنید و نمی‌توانید واژه محبوب بودن را برای این دسته از افراد به کار ببرید.

ایران مدیر در این مقاله به بررسی مقوله محبوب بودن و ایجاد محبوبیت از طریق تشویق دیگران می‌پردازد.

تشویق چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟

محبوب بودن و تشویق دیگران

یانگ و همکاران (2019) در دانشگاه ایندیانا بلومینگتون بر اساس مطالعات جدید خود درباره ویژگی شخصیتی «تشویق» به این نتیجه دست یافتند که «تشویق یکی از رایج‌ترین انواع حمایت‌های اجتماعی است که افراد نسبت به یکدیگر ابراز می‌کنند.». با این حال هر نوع حمایت اجتماعی تشویق محسوب نمی‌شود.

کسانی که مشوق بودن جزء ویژگی‌های اصلی شخصیتی آن‌هاست، غالباً با گفتار خود به دیگران پیام‌های مثبتی را انتقال می‌دهند. این‌گونه افراد معمولاً به ما کمک می‌کنند تا وضعیت چالش‌برانگیزی را اداره کنیم یا میزان استعداد خود را بفهمیم. برخلاف دیگر گونه‌های حمایتی که در آن با انجام کارهایی به کسی کمک می‌کنید تا از مشکل خارج شود، در حمایت به صورت تشویق تنها از طریق زبان به دیگران کمک می‌شود.

برای تشویق دیگران باید هرگونه فکر مثبتی را که دارید، در قالب کلمات بگنجانید. به عبارت دیگر تنها فکر کردن به چیزهای خوب درباره دیگران کافی نیست و باید اجازه دهید تا آنها از آنچه فکر می‌کنید، آگاه شوند.

حیطه تشویق، زمینه‌های مختلفی را – از روابط عاشقانه گرفته تا دوستیابی و مربیگری و تدریس- شامل می‌شود. گاهی می‌توانید در محل کار همکارتان یا فردی را که برای شما کار می‌کند با پیام‌های مثبت حمایتی، تشویق کنید. در مقابل، آن آشنایی را درنظر بگیرید که همیشه با انتقادات و ترجیحات فرهنگی‌اش انرژی شما را پایین می‌آورد. مثلاَ ممکن است به شما گفته باشد که در قضاوت و احتمالاً آموزش کاستی و کمبود دارید؛ مطمئن باشید همه از این فرد دوری می‌گزینند به شرطی که او رئیس، اعضای خانواده یا شریک عاطفی‌شان نباشد.

تشخیص محبوب بودن و شناسایی آنان که ما را تشویق می‌کنند و ما دوستشان داریم یا برعکس شناختن‌ آنان که به ما انرژی منفی می‌دهند، احتمالاً برای همه آسان است. این بسته به ارزیابی شماست اما اکنون بیایید به درکی که دیگران از شما دارند، توجه کنیم. آیا صادقانه می‌توانید بگویید که به مردم پیام‌های مثبتی می‌دهید و این‌گونه به آنها کمک می‌کنید تا در زندگی پیروز باشند.

محققان دانشگاه ایندیانا علاقه داشتند تا معیارهایی برای مقوله تشویق مشخص کنند تا روانشناسان این قابلیت را داشته باشند که در زمینه مشاوره «توجه به نقاط قوت افراد» را بالا ببرند . علاوه بر این، در روان‌درمانی، تشویق به متخصصان سلامت روانی این اجازه را می‌دهد تا به مراجعان خود امید را القا کنند.

در زندگی روزمره تشویق به شما این امکان را می‌دهد تا به افراد کمک کنید «زندگی خوب» را تجربه کنند. نویسندگان معتقدند که شما با تشویق دیگران خود نیز سود خواهید برد. اینکه محبوب بودن را تجربه کنید تا دیگران شما را دوست بدارند، باعث می‌شود چرخه مثبتی به حرکت در آید و قطعاً منافع این کار شامل خود شما هم می‌شود.

داشتن مهارت بالای تشویق کردن هم به دیگران و هم خودمان کمک می‌کند. اگرچه این خطر نیز وجود دارد که تشویق با مهارت‌های اجتماعی عمومی دیگر آمیخته شود. راه‌های زیادی وجود دارد که باعث می‌شود افراد شما را دوست داشته باشند اما اگر شما مشوق واقعی باشید، شخصیت شما شامل ویژگی‌های خوشبینی و همدلی می‌شود.

اگر شما فرد مهربانی هستید، احتمالاً از نظر تیپ های شخصیتی دارای دو خصیصه برون‌گرایی و موافق بودن نیز هستید. علاوه بر این به عقیده وونگ و همکاران، از منظر سبک دلبستگی شما زمینه قوی و مطمئنی از شخصیت خویش دارید. در نهایت و درنتیجه این موارد شما با دیگران رابطه قوی‌تری برقرار خواهید کرد؛ افراد شما را دوست خواهند داشت و می‌خواهند با شما باشند؛ محبوب بودن را تجربه می‌کنید و تمام این موارد به فرد کمک می‌کند تا به کمک تشویق حس بهتری را تجربه کند.

محبوب بودن و اندازه‌گیری میزان آن از طریق تشویق و ترغیب دیگران

محبوب بودن و مقیاس اندازه گیری آن

اکنون به دوازده ویژگی‌ می‌پردازیم که افراد دارای توانایی تشویق دیگران، آنها را دارند. البته محققان دانشگاه ایندیانا لیست بلندتری از این‌گونه ویژگی‌ها ارائه داده‌اند که بر اساس نمرات آزمون از یک جامعه دانشجویان و بزرگسالان به دست آمده است که در زمینه‌های سن، تحصیلات و قومیت متفاوت بودند. این دوازده ویژگی که در اینجا ارائه می‌شود، موارد نهایی است که در مرحله توسعه آزمون «مقیاس قدرت شخصیت تشویقی» یا «ECCS=Encouragement Character Strength Scale» به دست آمده است.

برای اینکه امتیاز خود را در این مقیاس بدانید، باید پاسختان در برگیرنده حالت کلی شما باشد، نه اینکه در این لحظه چه احساسی دارید. امتیازدهی در هر جمله در یک پیوستار 6 نقطه‌ای قرار می‌گیرد که از کاملا مخالفم با عدد شماره ۱ تا کاملا موافقم با عدد شماره 6 نوسان دارد.

  1. بعضی‌ها به من می‌گویند که جملات تشویقی من به آنها در زمان سختی یا مشکل، امید به زندگی می‌دهد؛
  2. به من گفته‌اند که از جملات درستی برای کسی که احساس خوبی ندارد، استفاده می‌کنم؛
  3. من می‌دانم چگونه از جملات تأییدی استفاده کنم تا کسی را که عمیقاً ترسیده است، آرام کرده و اداره کنم؛
  4. بعضی‌ها به من می‌گویند که حرف‌های تشویقی من به آنها این انگیزه را داده است تا فرصت جدیدی را بررسی کنند؛
  5. به من گفته‌اند جملات درستی برای کمک به دیگران استفاده می‌کنم تا آنها باور کنند می‌توانند به درجات بالا دست یابند؛
  6. کلمات مثبت من این شجاعت را به برخی داده است که فرصت‌های جدیدی را بیازمایند که قبلاً بررسی نکرده بودند؛
  7. من از نوشتن یا گفتن سخنان مثبتی که باعث می‌شود دیگران در مقابله با مشکلات مقاومت کنند، لذت می‌برم؛
  8. به نظر من اینکه کلمات الهام‌بخش را با کسانی که کمبود اعتمادبه‌نفس دارند، سهیم شوید، بسیار لذت‌بخش است؛
  9. من دوست دارم سخنان تشویق‌کننده خود را به کسانی که احساس افسردگی می‌کنند، بیان کنم؛
  10. من از این‌که الهام‌بخش باشم و بتوانم به دیگران کمک کنم تا استعداد خود را شکوفا کنند، هیجان‌زده می‌شوم؛
  11. من وقتی چیزی می‌نویسم یا بیان می‌کنم که باعث می‌شود دیگران رویای خود را دنبال کنند، احساس کمال می‌کنم؛
  12. وقتی می‌بینم دیگران کارهای جالبی انجام می‌دهند، دوست دارم آنها را تشویق کنم تا آن را ادامه دهند.

امتیاز خود را که حدوداً بین ۱۲ تا 72 متغیر است، محاسبه کنید. می‌توانید دو زیرشاخه «توانایی درک شده» (موارد ۱-۶) و «لذت بردن» (موارد ۷-۱۲) را نیز جداگانه محاسبه کنید. میانگین مقیاس ECCS برای هر مورد، همان‌طور که برای یک نمونه دانشجویان گزارش شده 4.73 بوده است. در واقع اکثر امتیازات بین 3.95 و 5.51 برآورد شده بود. اگر امتیاز شما هم در این دامنه است، پس نسبت به میانگین افراد، توانایی ارائه تشویق را به دست آورده‌اید و از این رو می‌توان گفت شما در جایگاه خوبی هستید.

به‌علاوه همان‌طور که بررسی اعتبار این آزمون نشان می‌دهد، افرادی که ویژگی قوی و بالایی در زمینه تشویق دارند، از نظر موافقت، برون‌گرایی، همدلی، مهربانی، خوش‌بینی، محبوب بودن، ارتباطات اجتماعی و به‌خصوص رشد و تعالی ذهنی در مرتبه بالایی هستند. تحلیل‌های بعدی امکانات مثبتی را درباره این ویژگی به ما نشان می‌دهد که روان‌درمانگران از آنها استفاده کرده‌اند.

اقدام بعدی این بود که نویسندگان اعتبار نتایج خودگزارشگری با امتیازهای ارائه شده آن را در یک نمونه از شرکت‌کنندگان در مطالعه، بررسی کردند. وونگ و همکاران در توضیح یافته‌هایشان چنین ذکر کردند که به نظر می‌رسد، همان‌طور که انتظار داشتیم، تاثیرات مطلوب تشویق بر رفاه با «کاهش تمرکز بر خود و پرورش خود متعالی» عمل می‌کند.

در حقیقت به این دلیل نویسندگان تشویق را به عنوان ویژگی قوی شخصیتی تعریف می‌کنند که که اگر شما از جمله افراد مشوق نیستید، امیدهای شما برای به‌روزی بسیار کم است. با وجود این به محض اینکه رتبه خود را در این مقیاس فهمیدید، می‌توانید خصیصه تشویق را در خود پرورش دهید.

بر کلماتی تمرکز کنید که وقتی کسی با شما درباره چالش پیش‌روی خود صحبت می‌کند، بتوانید آن‌ها را بیان کنید. صادقانه مواردی را به خاطر آورید که کسی از شما حال بدتری داشت و شما برای یک لذت کوچک حال او را بدتر کردید. آیا آن مورد مزیتی برای شما داشت؟ آیا واقعاً ارزشش را داشت؟ آیا واقعاً به عزت نفس شما کمک کرد؟

به‌طور خلاصه بر اساس این تحقیق، تکامل در زندگی بسیار وابسته به این است که نه تنها برای پیشی‌گرفتن از دستاوردهای دیگران تلاش نکنیم، بلکه به آن‌ها کمک کنیم تا بر چالش‌های خود غلبه کنند. اگر بیشتر از پیش مشوق افراد دیگر باشید، نه تنها بهتر موردپسند آنان واقع می‌شوید و محبوب بودن را تجربه می‌کنید، بلکه در این فرایند خودتان را هم بیشتر دوست خواهید داشت و کمتر به انتقاد از خود می‌پردازید.

سخن آخر

در این مقاله با پدیده محبوب بودن و تشویق دیگران به عنوان یکی از بهترین روش‌های آن آشنا شدیم. با استفاده از تشویق و ترغیب دیگران و ایجاد احساس توانمندی و قدرت در آنان، می‌توان فردی محبوب و قابل احترام در نزد آنان شد.

شما از چه روش‌هایی برای کسب محبوبیت استفاده می‌کنید؟ فکر می‌کنید فرهنگ ایرانی تا چه اندازه به پدیده تشویق همدیگر و ایجاد حال خوب در افراد پرداخته است؟ لطفا نظرات خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.

منبع:

Psychology today

درباره‌ی نویسنده: مهدی فرزین

من مهدی فرزین هستم. دکتری تخصصی مدیریت بازرگانی و کارشناسی ارشد مدیریت MBA دارم. بیش از ده سال است که در زمینه آموزش، پژوهش و مشاوره بازاریابی مشغول به کار هستم و یک‌سال است که به عنوان نویسنده با ایران مدیر همکاری می‌کنم.

همچنین ببینید

موفقیت

9 گام کاربردی برای یافتن رمز موفقیت در زندگی

چگونه می‌توان موفقیت را تعریف کرد؟ روش‌های متعدد بسیاری وجود دارد که به وسیله آن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *