اهمیت بازخورد را بسیاری از انسانها جدی نمیگیرند. ما در دریای بازخوردها شنا میکنیم؛ این بازخوردها نهفقط از سمت کارفرما، همکار یا مشتری به ما میرسد که نظرات ناخواستهی خانواده، شریک زندگی، دوستان و اقوام سببی نیز ما را احاطه کردهاند. اساساً، بازخورد نقشی حیاتی در توسعه فردی و حرفهای ما بازی میکند.
ایران مدیر در این مقاله اهمیت بازخورد را بررسی میکند.
در کار، عملکرد را بهبود میبخشد، استعدادها را شکوفا میکند، انتظارات را برآورده میسازد، مشکلات را حل میکند، ما را به سمت پیشرفت راهنمایی میکند و درنهایت خروجی کار را قابلقبول مینماید. بااینوجود، ما از دریافت بازخورد بیم داریم و اغلب آن را رد میکنیم.
اظهار نظرات منفی و خنثی، میتواند واکنشهای احساسی را در گیرنده برانگیزد و روابط ارسالکننده و دریافتکننده بازخورد را دچار تنش کند.
شاید اینگونه تصور میکنید که دریافت بازخورد، نشانه بیاعتبار شدن شماست یا ممکن است احساس کنید که در حق شما ظلم شده و دچار ناامیدی میشوید. همچنین ما اغلب «بازخورد» را بهجای اینکه بهعنوان سکوی پرتابی برای رشد و پیشرفت خود بدانیم، سرزنش تلقی میکنیم.
خبر خوب این است که مهارتهای لازم برای دریافت بازخورد، قابل یادگیری هستند. این مهارتها شامل توانایی شناسایی و مدیریت احساساتی هستند که بهوسیله بازخوردها برانگیختهشده و ارزشها را حتی از انتقادهایی استخراج میکند که پایه و اساس ضعیفی دارند.
شش گام اهمیت بازخورد: به گیرنده بهتر بازخوردها تبدیل شوید
دریافت خوب بازخوردها شامل: فرآیند طبقهبندی و تصفیه کردن بازخورد خوب از بازخورد بد است.
قبل از هر چیز شما باید نقطه نظرات دیگران را دریابید.
از طریق انجام کارها به طرق مختلف تلاش کنید تا ایدهها را آزمایش کنید. علاوه بر آن، ممکن است مجبور شوید بازخوردهایی را که واقعاً گمراهکننده هستند را کنار بگذارید.
شما به کمک شش گامی که در ادامه میآید، میتوانید تشخیص دهید که بازخوردی که دریافت میکنید را قبول یا رد کنید.
1. در مسیر اهمیت بازخورد تمایلات خود را بشناسیم
مطمئناً شما تاکنون در زندگی خود بازخوردهایی را دریافت کردهاید؛ بنابراین بهتر از هرکسی از نحوه پاسخگویی خود به بازخوردها آگاهید.
آیا به کمک مستندات از خودتان دفاع میکنید؟ یا درباره نحوهای که به شما بازخوردی را ارائه دادهاند بحث میکنید؟ آیا مقابلهبهمثل میکنید؟ ظاهراً میخندید، اما از درون عصبانی هستید؟ بغض میکنید یا خشمگین میشوید؟
در لحظهی اول بازخورد را رد میکنید، اما در طول زمان به عقب بازمیگردید و دوباره آن را بررسی میکنید؟ یا آن را فوراً میپذیرید، اما بعداً به این نتیجه میرسید که بازخوردی اشتباه بوده است؟ قبول میکنید که بازخوردی منطقی است، اما هنوز نمیتوانید خود را قانع کنید که رفتارتان را تغییر دهید؟
بیشک شما با علم به تمایلات خود، میتوانید بهجای اینکه بازخورد را در ذهن خود به نحوی بررسی کنید که بزرگتر از آنچه هست، بشود ارزیابی عینیتری از آن داشته باشید.
2. برای درک اهمیت بازخورد «چیستی» را از «چه کسی» جدا کنید
اگر هدف شما ارتقا از طریق دریافت بازخورد باشد، مهم نیست که آن را از چه کسی دریافت میکنید. اگرچه اغلب اینگونه است که پس از دریافت بازخورد، نسبت به فرد ارسالکننده آن دچار هیجان – منفی یا مثبت – میشویم و این منجر به کاهش یادگیری از بازخورد در بعضی مواقع میشود. برای جلوگیری از این اتفاق باید بیاموزید که پیام را از پیامرسان جدا کنید.
3. برای روشن شدن اهمیت بازخورد بهطرف مربیگری متمایل شوید
هر کس نیاز به بازخوردی دارد که شامل ارزیابی و مربیگری باشد. ارزیابی به این معنی است که شما پس از دریافت آن متوجه میشوید که کجا ایستادهاید؟ چه چیزی انتظار دارید و چه چیزی از شما انتظار میرود؟
مربیگری به شما این امکان را میدهد که پیشرفت کنید و کمک میکند عملکرد بهتری داشته باشید.
متمایز کردن این دو از هم همیشه کار آسانی نیست. ممکن است زمانی که شخصی بازخوردی را به شما ارائه میدهد، شما به این فکر کنید که این بازخورد پیشنهادی مفید است یا بیشتر انتقادی در لفافه است.
گرایش بسیاری از افراد به این سمت است که بدترین برداشت را داشته باشند و مربیگری خوشفکری که دریافت کردهاند را بهاشتباه در سبد ارزیابی قرار دهند.
بدینجهت پیشنهاد من این است که تا حد ممکن بهطرف مربیگری متمایل شوید. بهجای اینکه برداشت شما از بازخورد سرزنش برای کاری باشد که درگذشته انجام دادهاید، آن را دیدگاهی تازه تلقی کنید که دارای ارزش است.
چنانچه این رویکرد را اتخاذ کردید، پیشنهاد دریافت شده کمتر بار احساسی منفی برای شما به همراه خواهد داشت و شما قادر خواهید بود تا آن را پیشنهادی ساده تلقی کنید که میتوانید به کمک آن پیشرفت کنید.
4. برای درک اهمیت بازخورد را آزاد کنید
در بیشتر مواقع بهسرعت نمیتوانید درک کنید که آیا بازخورد دریافت شده معتبر و مفید هست یا خیر؟ بنابراین قبل از آنکه تصمیم بگیرید که بازخورد را قبول یا رد کنید، آن را تحلیل کنید تا بتوانید بهتر درک کنید.
ابتدا تلاش کنید تا بفهمید منظور دقیق دهنده بازخورد چیست. حتی یک توصیهی ساده مانند «بیشتر قانع باش» میتواند حاصل مجموعه پیچیدهای از مشاهدات و داوریها باشد. در این مثال، شما مجبورید تا در پیشنهاد کندوکاو کنید و نکته خواستهشده ویژه را بیابید.
گام دوم، دریافتن این نکته هست که بازخوردها از کجا میآیند. بهعنوانمثال: دقیقاً باید دریابید که دهنده بازخورد چه چیز متفاوتی از شما میخواهد که انجام دهید و چرا؟
وقتی احکام فوری را کنار میگذارید و برای کشف اینکه بازخورد از کجا میآید وقت میگذارید، میتوانید وارد یک مکالمه غنی و آموزنده شوید که بهوسیله آن میتوانید بهترین تمرینها را دریافت کنید.
5. فقط یکچیز را بخواهید
موقعیتهایی را بیابید که بهاندازه سرسوزنی مربیگری را از سمت افراد مختلف در طی سالها دریافت کردهاید. از سؤالات مبهم و نامتمرکز دوریکنید. سؤالاتی مانند: «آیا بازخوردی برای من دارید؟»
در عوض با پرسیدن از یک همکار، رئیس یا از طریق یک گزارش مستقیم، فرآیندی بسیار قابلکنترلتر بسازید: «به نظر شما کدام کار وجود دارد که من با انجام دادن (ندادن آن) از کار اصلی خویش عقب میمانم؟» در ضمن، در نظر بگیرید که ممکن است طرف مقابلتان اولین رفتاری که به ذهنش میرسد بیان کند.
تحقیقات نشان دادهاند، کسانی که فعالانه به دنبال بازخوردهای انتقادی هستند، تمایل دارند که عملکرد بالاتری داشته باشند. این امر ازآنجا نشأت میگیرد که فردی که به دنبال مربیگری است بهاحتمال بیشتر، آنچه دریافت کرده را قلباً میپذیرد و بهطور واقعی به عملکرد خود بهبود میبخشد.
علاوه بر این، درخواست انتقاد سازنده باعث میشود فروتنی، احترام، اشتیاق برای تعالی و اعتمادبهنفس، همه در یک حرکت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
6. در آزمایشهای کوچک وارد شوید تا اهمیت بازخورد را بهتر دریابید
پس از اینکه به دنبال بازخورد مناسب بودید و توانستید آن را درک کنید، ممکن است چالش بعدی شما این باشد که کدام توصیه به پیشرفت شما کمک میکند و کدام توصیه سودی ندارد؟
طراحی آزمایشهای کوچک میتواند به فهم شما کمک کند. وقتی کسی به شما پیشنهادی میدهد، آن را آزمایش کنید. با قبول پیشنهاد فرد دیگری که خواهان تغییر شماست، این امکان وجود دارد که راههای بهتر و مؤثرتری را بیابید که بهوسیله آن بتوانید کارهای مختلف را انجام دهید.
اگر این روش عملی نبود، میتوانید دوباره تلاش کنید، رویکردتان را بررسی کنید یا تصمیم بگیرید که به آزمایش پایان دهید.
دریافت بازخورد در بعضی مواقع آسان نیست. ممکن است زمانی پیش بیاید که شما به فردی اعتماد میکنید و میدانید که نیت او از ارسال بازخورد تنها موفقیت شماست، علاوه بر آن، شما میدانید که برای رشدتان نیز بسیار حیاتی است، بااینحال ممکن است محرکهای روانی شما را فعال کند و شما احساس بیعدالتی و سوءتفاهم کنید، حتی امکان دارد شما احساس کنید شخصیت شما مورد تهدید واقعشده است.
از طرف دیگر، باوجود پاسخهای طبیعی، رشد شما بستگی به توانایی شما در استخراج ارزشها از این بازخوردها دارد. خواسته شما برای جستجوی توضیح بیشتر و مربیگری از سمت رئیس، همتایان و زیردستان نیز بیتأثیر نیست.
ممکن است فرد ارسالکننده و نیت او، خوب یا بد باشد، اما شما مهمترین عامل تصمیمگیری در رشد حرفهای و شخصیت خودتان هستید. اگر مصمم باشید که از هر بازخوردی که دریافت میکنید چیزی بیاموزید، هیچکس نمیتواند شما را متوقف کند.
سخن آخر
در این مقاله به اهمیت بازخورد در بررسی توسعه اشاره کردیم. همچنین روشهای بازخورد گیری را بررسی نمودیم. آیا شما درروند توسعه فردی به این نکتهها توجه کردهاید؟ لطفاً دیدگاههای خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.
منبع: