صفحه اصلی / رهبری / فضای کاری خلاقانه و کاربردی در رونق کسب و کارها چه اثری دارد ؟
فضای کاری

فضای کاری خلاقانه و کاربردی در رونق کسب و کارها چه اثری دارد ؟

فضای کاری نو و مبتکرانه یکی از عوامل موفقیت کسب‌و‌کار هاست. شما محصول محیط خود هستید؛ پس محیطی را برگزینید که به بهترین شیوه شما را رهبری و به سمت هدف‌تان پیش می‌برد. آنچه در پیرامون‌تان هست، به شما در رسیدن به موفقیت کمک می‌کند یا عقب نگه‌تان می‌دارد؟

کپی‌کردن از مفاهیم معروف و رایج در شرکت‌های گوگل، مایکروسافت یا لینکدین لزوماً به بهره‌وری و همکاری بیشتر در میان افراد یک سازمان نمی‌انجامد، زیرا هر شرکتی دارای فرهنگ متفاوتی است و آنچه می‌تواند از این فرهنگ حمایت و آن را تشویق کند، باید متفاوت از سایرین باشد.

در این مقاله ایران مدیر درباره تجربه‌های همکارانمان پس از بازدید از فضای کاری، مربوط به شرکت‌های خانگی و نو‌آوری های آن‌ها سخن می‌گوییم..

فضای‌کاری ماکروکیوسک

در فضای کاری بزرگی که در آن بودیم، مجسمۀ سفیدی از پسربچه‌ای بود که روی چهارپایه ایستاده بود و به سقف اشاره داشت. از داتوک کنی گو (Datuk Kenny Goh) مدیر ارشد اجرایی (مدیر ‌عامل) و بنیان‌گذار ماکروکیوسک پرسیدیم چرا این مجسمه در آنجا قرار دارد؟

او فاش کرد: این قطعه پسربچه‌ای را به تصویر می‌کشد که هر روز به ما می‌گوید، باید جست‌وجو کنیم. ما به‌عمد آن را کنار صفحۀ نمایش گذاشته‌ایم تا در این فضای کاری، همه به این صفحه نگاه کنند.

فضای کاری و ماکرو کیوسک

ماکروکیوسک، فناوری توانمندِ عرصۀ موبایل به خود می‌بالد که توانسته است با اتصالی نیرومند، امکان دسترسی به بازار مشتریان خود با بیش از دو میلیارد کاربر تلفن همراه را برای تعامل‌ها، هشدارها، احراز هویت، امنیت یا پرداخت‌ها فراهم سازد.

در وهلۀ نخست، این شرکت بر راه‌حل‌های تحرک سازمانی (EMS) و خدمات پرداخت تلفن همراه (MPS) متمرکز است. ماکروکیوسک در سراسر آسیا و استرالیا فعالیت‌های فیزیکی دارد و بیش از 2000 مشتری از 18 صنعت مختلف در 37 کشور جهان را راهبری می‌کند.

درست مثل همان مجسمه، به محض بررسی دقیق‌تر فضای کاری درمی‌یابید که جزئیات زیبا و معنا‌دار فراوانی در دیوارها و فضاهای دفتر ماکروکیوسک، در ترویکای کوآلالامپور وجود دارد.

برای مثال، یک هنر دیواری در فضای کاری، دیده می‌شود که 12 کشوری را که ماکروکیوسک در آنجا فعالیت فیزیکی دارد، به تصویر می‌کشد، و یا اینکه به دلیل حضورشان در استرالیا، تخته‌های موج‌‌سواری را به دیوار تکیه داده‌اند. آنچه ما را در این فضای کاری، تحت تأثیر قرار داد، به خاطر دِن (Den) بود که با دو غلاف ساکن و چندین دکورِ جنگ ستارگان و نوار فضایی، احساس دنیای دیگری را به ما بخشید.

فضای کاری و دکور

این دفتر آبدارخانه‌ای با منوی روزانۀ رایگان دارد و دارای قسمت‌های مجزا با قابلیت فضای بسته برای جلسه‌هاست. این کار به‌سادگی و با کشیدن درب زرد‌رنگِ گاراژ مدرسه‌ای قدیمی انجام می‌شود. کنی توضیح می‌دهد: «از‌آنجا‌که ما جزء مشاغل تجاری هستیم، این در به‌عمد و برای بزرگداشتِ مشاغل دهه 1960 در اینجا قرار داده شده است».

پیش از این، ماکروکیوسک در خارج از فضای کاری کوچک تن‌تن منارا (Menara Tan & Tan) فعالیت می‌کرد. وقتی زمان حرکت فرا رسید، تیم برای طوفان مغزی و رسیدن به آنچه می‌خواستند ماکروکیوسک باشد، گرد هم جمع شدند. کنی به ما می‌گوید:

«ما شرکتی مبتنی‌بر راه‌حل‌ها هستیم. فکر کردیم چرا فلسفۀ محصولات و راه‌‌حل‌هایمان را در فضای کاری خود طرح نمی‌کنیم؟ اگر به هر گوشه‌ای از دفتر نگاه کنید، متوجه می‌شوید با دقتِ زیاد، به شکلی طراحی شده است که عناصر کاربردی، گیرا، مشارکتی، خلاق و نوآورانه را ترکیب کند».

کنی شرح می‌دهد این فضای کاری ، به طرز بی‌مانندی شبیه یک نعل اسب طراحی شده است. در کلِ چیدمان دفتر، یک منطقۀ کاملاً مربع‌شکل وجود ندارد؛ زیرا هر منطقه نامتقارن است. درحالی‌که ممکن است بهینه‌سازی فضا شبیه چالش باشد، ماکروکیوسک موفق شده است تا با کمک طراحان داخلی محلی، بر این چالش غلبه کند. جنبۀ دیگری که بنیان‌گذاران نگاهی به آن داشتند، تمرکز بر فرهنگِ ترکیب‌کردنِ خانواده‌شان در فضای‌کاری بود.

ماکروکیوسک با سه برادر (کنی، هنری‌گو و سی.اس. گو) کار خود را آغاز کرد. «ما می‌خواهیم این خانواده را بزرگ کنیم». کنی با خنده و کنایه می‌گوید: «ممکن است شما اینجا عموها و عمه‌ها را نبینید، اما با هم به عموها و عمه‌ها تبدیل خواهیم شد، زیرا ما با شما رشد خواهیم کرد».

فضای کاری شرکت مایندوَلی (Mindvalley)

فضای کاری و تاثیر فضا در شادی کارکنان

دومین فضای کاری که از آن بازدید کردیم، تنها شرکت در آسیا و یکی از چهار شرکت در جهان است که برای 10 سالِ متوالی، برندۀ جایزۀ دموکراتیک‌ترینِ محل کارِ ووردبلو (WorldBlu) شده است و از آن به‌عنوان منبع برتری که شاغلان در حوزه منابع انسانی باید آن را فرا گیرند تا رشد یابند، یاد شده است.

جای تعجب نیست که مایندوَلی به‌سرعت در حوزۀ آموزش آنلاین در حال شناخته‌شدن است. این شرکت که در سال 2003 توسط مدیر‌عامل ویشن لاخیانی (Vishen Lakhiani) آغاز به کار کرده بود، به دلیل فرهنگ فوق‌العاده منحصربه‌فردِ شرکت یعنی نامشخص‌بودن خطوط بین کار و بازی، معروف شده و مورد احترام فراوانی قرار گرفته است.

کتاب ویشن با عنوانِ کد ذهن شگفت‌انگیز (The Code of The Extraordinary Mind)، این نکته را بیان می‌کند که عقاید متعصبانه و قوانین اجتماعی منسوخ ما، همان چیزی است که مردم را از زندگی‌کردن به شکل دلخواه‌شان باز می‌دارد. به همین دلیل، ویشن و تیم او به تمرین ادغام زندگی و کار معتقدند و به تعادل زندگی کاری با هدفِ ایجاد شادی و رشد کارمندان، اعتقادی ندارند.

مایندوَلی یک شرکت تجربه یادگیری است و دانشی را که مدارس از آموزش آن غافلند، ارائه می‌دهد. این شرکت از طریق پلتفرم‌های مختلف خود با نویسندگان، معلمان و کارشناسان برتر کار می‌کند تا در مورد رشد شخصی، سلامتی، اندام متناسب ، معنویت، بهره‌وری، ذهن آگاهی و مانند آن، به سایرین آگاهی دهد.

تاکنون، این شرکت سه میلیون دانش‌آموز، مشترک و دنبال‌کننده در تمام جهان دارد.

طبق گفتۀ ویشن، این شرکت در ابتدا از یک فضای کاری در حد یک واحد آپارتمان کوچک در میدان تایمز نیویورک اداره می‌شد. وقتی در سال 2004 مجبور به بازگشت به مالزی شد، با دو مانع روبه‌رو بود: یکی فرار مغزها از مالزی و دیگری اینکه همۀ مشتری‌‌ها، شرکا و فروشندگان آن‌ها در ایالات متحده بودند.

این مسائل، ویشن و تیمش را تحت فشار قرار داد تا الگوی نوینی ایجاد کنند. ویشن می‌گوید: «می‌خواهیم تا سال 2020، رتبۀ شمارۀ یک جهانِ کار باشیم. بهترین شرکت در جهان، قرار است اینجا در کوآلالامپور باشد».

وی افزود: «به لطف شرکت اقتصاد دیجیتال مالزی (Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC))، توانستم استعدادها را از کل جهان گرد هم آورم و تنها به استخدام مالزی‌های محلی محدود نبودم. داشتن نیروی کار باهوش و متنوع یک چیز است، اما ایجاد انگیزه و الهام‌بخشی به تمامی کارکنان برای کار در مسیر مأموریتِ راه‌اندازی مدرسه رشد و انسانیت برای یک میلیارد نفر، کار آسانی نیست.

برای دستیابی به این هدف، شرکت تأکید زیادی بر رشد و شادی کارکنان داشت و این امر در فضای کاری انعکاس یافت».

فضای کاری و تاثیر فضا در شادی کارکنان

ویشن می‌گوید: «می‌خواستیم به افرادمان فضای کاری بدهیم که بسیار زیبا باشد. حال، آن‌ها مایل به بازگشت به خانه‌هایشان نیستند زیرا از بودن در دفتر بسیار لذت می‌برند». این دقیقاً همان احساسی بود که ما هنگام ورود به دفتر مرکزی مایندوَلی در کوآلالامپور داشتیم. ننوهای خانگی، اتاق مراقبه، آشپزخانۀ کامل، خانه‌درختی و اتاق شورا، تنها اندکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز این دفتر هستند.

نگاهی به کارکردنِ کارکنان در وسط ِمبلمان الهام‌گرفته از طبیعت و رنگ‌های پُرطراوت، تصور کار در زمین بازی را به فرد می‌دهد. ویشن می‌گوید: «من معتقدم هر شغلی دربارۀ یک ذهنیت است و اگر بخواهم بهترین استفاده را از افرادم ببرم و بخواهم در چهارچوب ذهنی درستی قرار داشته باشند، تنها با قرار‌دادن در بهترین فضای ممکن است که می‌توانم به این هدف دست یابم».

سخن آخر

هر دو شرکت از عناصر مختلف به‌عنوان پایه‌ای برای آنچه سبب فضای کاری عالی می‌شود، بهره برده‌اند. این عنصر برای ماکروکیوسک، آیینه‌ای از فلسفۀ طراحی راه‌حل و محصولات است؛ در‌حالی‌که از نظر مایندوَلی، دربارۀ تشویق و حمایت از خوشبختی کارکنان است.

آنچه آن‌ها درست انجام دادند، نگاه به درون و تحلیل چیزی بود که سبب الهام‌بخشی و ایجاد انگیزه در کارکنان‌شان می‌شود. آیا شما فضای کاری خلاقانه‌ای را می‌شناسید؟ لطفاً تجربه‌های خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.

منبع:

Leaderonomic

درباره‌ی ایران مدیر

همچنین ببینید

اداره پرسنل

اداره پرسنل و نکاتی که مدیران منابع انسانی در کسب و کار باید بدانند

اداره پرسنل یکی از مهم‌ترین وظایف مدیران منابع انسانی هر مجموعه‌ای است. رشد و گسترش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *