استراتژی بازاریابی محتوایی تعیینکننده مسیر بازاریابی محتوایی است. بازاریابی محتوایی خود روشی است که بهصورت فزایندهای در حال محبوبیت است. این روش برای موفقیت آنلاین برند است و بودجهای که تیمهای بازاریابی برای کانتنت مارکتینگ کنار میگذارند، بدون نشانهای از افت قدرت، در حال افزایش است. چرا؟ قسمتی از دلیل آن در سود چندوجهی بازاریابی محتوایی نهفته است: از افزایش شهرت برند تا بهبود سئو و افزایش تأثیر رسانههای اجتماعی.
دلیل دیگر محبوبیت بازاریابی محتوایی، افزایش سادگی برای ورود به این زمینه است؛ تمامی چیزی که نیاز دارید کمی ایده بکر و نحوه اجرا کردن خلاقانه است، آیا واقعاً اینطور است؟
تلهای که بیشتر مردم در آن به دام میافتند، این است که فکر میکنند بازاریابی محتوایی آسان است و یا میتوانند راه خود را در آن پیدا کنند؛ اما در واقعیت، اگر به دنبال موفقیت در بازاریابی محتوایی هستید، به یک استراتژی برای پشتیبانی از افکار خود نیاز دارید و این استراتژی باید قوی باشد.
ایران مدیر در ادامه به ضرورت و نحوه تعیین استراتژی محتوایی میپردازد.
چرا به یک استراتژی بازاریابی محتوایی رسمی نیاز دارید؟
چرا بهجای اینکه صرفاً بر روی انگیزه و قابلیت نوشتاری خود تکیه کنید نیاز دارید که یک استراتژی داشته باشید؟ مهمترین دلایل داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوایی عبارتاند از:
- رهگیری و هدفگذاری. شما برای هرکسی نمینویسید، باید یک قشر خاص را پیدا و هدفگیری کنید و این به معنی هدایت پژوهشهای بسیار در بازار برای پیدا کردن اهداف مناسب است. همچنین باید در مورد رقیبان خود تحقیق کنید تا دریابید که این رقیبان کجا هستند و چگونه بر آنها فائق آیید.
- اندازهگیری دقیق و آنالیز کردن. با نداشتن یک استراتژی رسمی، پایهای برای مقایسه و یا معیاری برای اندازهگیری موفقیت خود ندارید. بهطور مثال، چگونه خواهید فهمید که در کسب ترافیک اینترنتی چقدر موفق عمل کردهاید درصورتیکه از همان ابتدا هدفی برای خود تعیین نکرده باشید؟
- اجرای مستمر و مسئولیتهای شفاف. شما این کار را بهتنهایی انجام نخواهید داد (لااقل نباید بهتنهایی انجام دهید). یک استراتژی رسمی به شما در تقسیم مسئولیت و برقراری دستورات شفاف برای هر گروه دخیل کمک می¬کند.
در ادامه گامهای بنیادین تدوین استراتژی محتوایی را بهعنوان راهنمای جامع برنامهریزی و اجرای یک استراتژی بازاریابی محتوایی مرور میکنیم.
1. گام اول استراتژی بازاریابی محتوایی: پژوهش در بازار
پیش از حتی فکر کردن درباره تدوین استراتژی خود، پژوهش را آغاز کنید. خوشبختانه، شرکت شما قبلاً بهصورت کلی هدفگذاری برای خدمات و محصولات خود را آماده کرده است. پس میتوانید ازآنجا آغاز کنید؛ اما بگذارید کمی دقیقتر شویم.
واکنش مشتریان هنگامیکه با بلاگ شما برخورد میکنند چیست؟ این مشتریان در کجای چرخه خرید قرار دارند؟ به عبارتی، چه چیزی میخواهند و یا به چه چیزی نیاز دارند؟ به دنبال چه هستند؟ در حل کردن چه مشکلی به کمک نیاز دارند؟ پرسشنامهها و نظارت بر فعالیتهای اجتماعی مشتریان در رسانههای اجتماعی به شما در پیدا کردن پاسخ این پرسشها یاری خواهد رساند.
2. گام دوم استراتژی بازاریابی محتوایی: پژوهش رقابتی
تنها کافی نیست که بدانید خوانندگان شما کجا هستند، بلکه باید مراقب رقیبهای خود نیز باشید. آنها هماکنون در زمینه بازاریابی محتوایی چگونه عمل میکنند؟ آیا سخت مشغول دنبال کردن اهداف و برنامههایی مانند برنامههای شما هستند؟ آیا از در نظر گرفتن هرگونه اصول ابتدایی یک استراتژی محتوایی موفق غافل هستند؟
شما باید به دنبال تعیین موقعیتهای دفاعی و تهاجمی باشید. بهطور مثال، باید به دنبال نقاط توسعهنیافتهای که میتوانید سود ببرید و یا نقاط قوتی که باید از آنها حفاظت کنید باشید.
3. گام سوم استراتژی بازاریابی محتوایی: تنظیم هدف
پس از تحقیق بازاریابی و پژوهش رقابتی میتوانید به دنبال تنظیم اهداف خود برای بازاریابی محتوایی باشید. اینجاست که باید بسیار جزئیتر درباره کلمه «موفقیت» فکر کنید. آیا باید نخست به دنبال افزایش تبدیلات باشید و یا افزایش ترافیک اینترنتی؟ آیا بر روی جذب مشتری جدید متمرکز میشوید و یا نگهداری مشتریان فعلی؟
هیچ جواب صحیح و یا نادرستی وجود ندارد و میتوانید همزمان هدفهای متعددی داشته باشید؛ اما آنها را واضح، نشانهگذاری شده و قابل رسیدن طراحی کنید. همچنین بهتر است آنها را به زیرهدفهایی نیز تقسیمبندی کنید که به اعمال خاصی نظیر تعداد و نوع پستهایی که در هفته تولید خواهید کرد و یا پیشرفتی که در آینده خواهید داشت، وابسته باشند.
4. گام چهارم استراتژی بازاریابی محتوایی: تعیین بودجه
با مشخص شدن اهداف و زیر هدفها، میتوانید شروع به تعریف بودجه برای کل کمپین خود کنید. اگر پیشازاین، بودجه توسط مافوقتان در شرکت تعیینشده است، اهداف خود را با توجه به اینکه بودجه چقدر کارایی دارد تعیین کنید و در صورت نیاز درخواست تغییر در منابع مالی تخصیص دادهشده بدهید.
5. گام پنجم استراتژی بازاریابی محتوایی: متناسب کردن و توزیع اولویتها و منابع
توزیع بودجه باید مورد بعدی در لیست شما باشد و به همین منظور، باید مهمترین اولویتهای خود را مشخص و بودجه را متناسب با آنها اختصاص دهید. بهطور مثال،میخواهید ابتدا اقدام به برگزاری مصاحبه اجتماعی بکنید و یا اختصاصاً بر روی تولید محتوا تا به حدنصاب رسیدن یک آرشیو برای نمایش تمرکز کنید. چه کسی قرار است نگارنده پستها باشد و چه مقدار از زمان شما باید صرف آن شود؟
آیا قرار است با سازمان، پیمانکار و یا فریلنسری خارج از شرکت کار کنید و یا قرار است تمامی این پروژه توسط تیم شما انجام شود؟
مسئولیتها و تقسیمبندی کارها را بهصورت واضح و با جزئیات مشخص کنید. اینگونه از چندپهلو نبودن مطمئن میشوید.
6. گام ششم استراتژی بازاریابی محتوایی: افزودن حسابرسی
در نهایت، باید یک لایه حسابرسی در سراسر استراتژی خود تعیین کنید. چگونه و چه زمانی قرار است پیشرفت خود را اندازهگیری کنید؟ چه کسی مسئول موارد مختلفی است که بهدرستی انجامشدهاند و یا هرگز انجامنشدهاند؟ اگر روند پیشرفت از اهداف اصلی استراتژی خارج شد چه کسی مسئول تصحیح خواهد بود؟ و یا چه خواهد شد اگر استراتژی نیاز به بازنگری کلی داشته باشد؟ پاسخ این سؤالات از ابتدا باید مشخص شود.
طراحی یک استراتژی بازاریابی محتوایی آسان نخواهد بود و چیزی نیست که بتوان در یک بعدازظهر طرح کلی آن را ریخت. عجله نکنید، پژوهشهای خود را انجام دهید و تنها هنگامیکه مطمئن هستید این تاکتیکها برای برند شما مناسب هستند آنها را اجرا کنید.
همیشه جا برای تغییر استراتژی وجود دارد، اما باید کار را باانگیزه قوی شروع کرد و باید نیرو را برای رسیدن هرچه سریعتر به نتیجه متمرکز کرد.
آیا شما در کسبوکار خود نیاز به تولید محتوا دارید؟ آیا برای بخش بازاریابی محتوایی خود استراتژی لازم را تعیین کردهاید؟ سند استراتژی محتوایی شما شامل چه بخشهایی است؟ لطفاً نظرات و تجربیات خود را با کاربران ایران مدیر به اشتراک بگذارید.
منبع: